Vanaf wanneer is de renovatieplicht in België van toepassing?
Vanaf 1 januari 2023 geldt een renovatieverplichting voor de aankoop van niet-energie efficiënte woningen of appartementen met een EPC-label E of F. Kopers zijn verplicht deze panden binnen vijf jaar op te waarderen tot minimaal energieprestatielabel D.
Toepassingsgebied van de renovatieverplichting
Deze verplichting is van toepassing op alle personen die middels een notariële akte (zoals koop, schenking, erfpacht of opstalrecht) eigenaar worden van een residentieel pand (bijvoorbeeld een eengezinswoning of appartement) met een laag EPC-label. Binnen vijf jaar na verkrijging dient het pand gerenoveerd te worden tot een vooraanstaand energieprestatie label.
Het EPC-label van een woning identificeren
Het energieprestatiecertificaat (EPC) biedt inzicht in de energiezuinigheid van een huis of appartement. Verkopers die hun woning willen verhuren of verkopen, zijn verplicht een EPC op te laten stellen door een erkende energiedeskundige.
Indien een woning die te koop staat onderhevig is aan de renovatieplicht, dient dit duidelijk aangegeven te worden door de verkoper, de notaris of het immobiliënkantoor.
EPC-label Premie
Eigenaren van energie-inefficiënte woningen (label E of F) komen in aanmerking voor een EPC-labelpremie, mits zij de woning binnen vijf jaar ingrijpend renoveren naar een EPC-label A, B, C of D. Zo kun je in 2024 een premie krijgen van maximum €5.000.
Lees meer over de EPC-label premie
Meer informatie over de voorwaarden voor de EPC-labelpremie
De EPC-labelpremie is aanvullend op individuele premies voor energetische verbeteringen. Het is raadzaam eerst die delen van de woning aan te pakken die het meeste warmteverlies veroorzaken, om zodoende te voldoen aan de renovatieverplichting.
Naast isolatie en ventilatie is duurzame verwarming een essentiële toevoeging. Overweeg de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler in toekomstige renovaties, waarbij tevens premies voor energiebesparende installaties beschikbaar zijn.