Welke problemen komen het meeste voor met platte daken? We geven een overzicht én hoe je deze kan voorkomen en oplossen.
Platte daken zijn populair vanwege hun strakke, moderne uitstraling en het praktische gebruik van de ruimte. Echter, omdat ze een ander ontwerp en afwateringssysteem hebben dan hellende daken, zijn ze gevoeliger voor bepaalde problemen. Hieronder staan de meest voorkomende problemen met platte daken:
1. Lekkage in plat dak
Een lekkend plat dak is een van de meest voorkomende problemen bij platte daken. Omdat het water niet natuurlijk van het dak kan afvloeien zoals bij een hellend dak, kan het blijven staan, wat tot vochtproblemen kan leiden. Scheuren, beschadigingen in de dakbedekking of slecht afgewerkte naden zijn vaak de oorzaak van insijpelend regenwater.
Hoe voorkomen?
Om lekken te voorkomen, dien je een periodiek dakonderhoud te laten uitvoeren. Controleer het dak op scheuren en blazen. Verwijder mos en bladeren die zich ophopen op de dakbedekking.
2. Waterophoping of plasvorming
Platte daken hebben vaak moeite met een goede waterafvoer, wat leidt tot plassen, waarbij water op het dak blijft staan. Dit kan op lange termijn schade aan de dakbedekking veroorzaken, het gewicht van het dak verhogen en het risico op lekkages vergroten. Structurele verzakkingen of onvoldoende afschot van het dak kunnen plasvorming veroorzaken.
Hoe voorkomen?
Zorg voor een voldoende grote dakhelling. Nieuwe platte daken worden voorzien van een minimaal dakbeschot met een hellingsgraad van 2%. Zorg ook voor een periodiek onderhoud van het plat dak. Laat ook scheuren en blazen z.s.m. herstellen.
3. Scheuren en barsten in het plat dak
Platte daken zijn blootgesteld aan temperatuurwisselingen, waardoor het dakbedekkingsmateriaal kan uitzetten en krimpen. Dit kan na verloop van tijd leiden tot scheuren en barsten, vooral bij oudere materialen zoals bitumen of asfalt. Deze scheuren kunnen water binnendringen, wat leidt tot lekkages en verdere schade aan het dak.
Hoe voorkomen?
Vervang tijdig oude dakbedekking en laat een nieuwe dakbedekking plaatsen. Kies eventueel voor een plat dak in EPDM in plaats van roofing of bitumen. EPDM is meer elastisch dan bitumen daar het een kunststof product is.
4. Verzakkingen in de dakconstructie
Door de belasting van water, sneeuw of puin kan een plat dak gaan verzakken. Een verzakking vergroot de kans op plasvorming, wat vervolgens leidt tot verdere structurele schade. Deze verzakkingen zijn vaak een teken van problemen met de onderliggende dakconstructie, zoals verrot hout of vermoeide balken.
Hoe voorkomen?
Laat tijdig een dakinspectie uitvoeren op verzakkingen of problemen met de onderliggende constructie. Er kunnen stabiliteitsproblemen zijn of je kunt te kampen hebben met houtrot in balken en dakbeschot platen.
5. Slechte isolatie
Veel oudere platte daken zijn totaal niet geïsoleerd of hebben een beperkte of verouderde isolatielaag, wat kan leiden tot warmteverlies in de winter en overmatige opwarming in de zomer. Slechte isolatie verhoogt de energiekosten en vermindert het comfort in het gebouw. Bovendien kan het dak, als de isolatie nat of beschadigd is, vocht vasthouden, wat bijdraagt aan structurele problemen. Een slechte isolatie draagt ook bij tot grotere temperatuurschommelingen in de gebruikte materialen.
Hoe voorkomen?
Laat jouw plat dak voldoende isoleren met plat dak isolatie. Dat kan langs binnen of langs buiten. Langs binnen isoleren kan middels isolatiedekens die tussen de gordingen wordt geplaatst. Langs buiten kun je isoleren middels drukvaste isolatieplaten. De dikte hangt af van het gebruikte isolatiemateriaal. Bij gebruik van kunststofplaten zal minder dit geïsoleerd dienen te worden dan bijvoorbeeld glaswoldekens.
6. Mos- en algenvorming op plat dak
Platte daken kunnen gevoelig zijn voor de groei van mos, algen en andere vegetatie, vooral als ze langdurig nat blijven door plasvorming. Deze groei kan het dakbedekkingsmateriaal aantasten en versnelt de slijtage. Het kan ook leiden tot verstopping van de waterafvoeren en het extra gewicht kan schade aan de dakstructuur veroorzaken.
Hoe voorkomen?
Voer een periodiek onderhoud waarbij alle mossen en algen worden verwijderd. Je kunt door een vakman een plat dak ontmossing laten uitvoeren, zonder dan je hierbij de dakbedekking beschadigd. Controleer ook goed de regenwaterafvoeren.
7. Problemen met dakrand, dakdoorvoeren en aansluitingen
Dakdoorvoeren, zoals ventilatiepijpen, schoorstenen, of airconditioningunits, zijn vaak zwakke plekken op een plat dak. De aansluiting tussen de dakbedekking en deze doorvoeren kan na verloop van tijd verslechteren, waardoor water naar binnen kan sijpelen. Onvoldoende aandacht voor de afdichting rond deze doorvoeren leidt vaak tot lekkages.
Hoe voorkomen?
Voer een periodiek onderhoud waarbij dakdoorvoeren, dakranden en aansluitingen worden gecontroleerd.
8. Slecht onderhoud
Een plat dak vereist regelmatig onderhoud, vooral omdat vuil, bladeren en takken zich gemakkelijk ophopen op het dakoppervlak. Wanneer afvoeren verstopt raken of dakbedekking beschadigd is zonder dat het tijdig wordt gerepareerd, kunnen deze problemen escaleren tot grotere en kostbaardere schade.
Hoe voorkomen?
Voer een periodiek dakonderhoud uit. Wij raden aan om elk kwartaal een nazicht uit te voeren. Zeker tijdens het vallen van de bladeren tijdens de herfstperiode en na een grote storm controleer je best het plat dak.
9. Slechte ventilatie
Gebrek aan voldoende ventilatie onder een plat dak kan leiden tot condensatieproblemen, vooral in de winter. Dit vocht kan zich ophopen in de dakconstructie, wat leidt tot schimmel, houtrot en verzwakte dakbalken.
Hoe voorkomen?
Zorg voor een voldoende ventilatie in de ruimte onder het plat dak.
10. Onprofessionele installatie
Problemen met platte daken komen vaak voort uit een onjuiste installatie. Als het dak niet correct wordt aangelegd, met onvoldoende afschot of slechte verbindingen tussen dakbedekkingsmaterialen, is de kans groot dat het dak vroegtijdig problemen ontwikkelt. Dit kan zich uiten in lekkages, slechte waterafvoer en een verminderde levensduur van het dak.
Hoe voorkomen
Ga in zee met een dakdekker die voldoende ervaring heeft in het plaatsen van platte daken. Sommige vakmannen zijn echte specialist in EPDM-daken terwijl anderen eerder roofing of bitumendaken plaatsen.