Dakisolatie
Jouw zolderdak isoleren met dakisolatie of zoldervloer isolatie laten plaatsen? Bespaar op jouw energierekening door de plaatsing van dakisolatie voor nieuwe hellende daken of bestaande daken.
Dak renoveren en isoleren: soorten daken & dakisolatie
Isoleren van nieuwe hellende daken en na-isoleren van bestaande daken.
Isoleren van nieuwe platte daken en na-isoleren van bestaande daken.
Plaatsing dakisolatie in de vorm van rotswol en glaswol in de vorm van dekens en platen.
Plaatsing van dakisolatie met PIR-platen, PUR-platen of gespoten PUR.
Plaatsing van natuurlijke dakisolatie met kurk, hennep, wol, hout…
Zolderdak isoleren
Hellend dak isoleren
Het isoleren van nieuwe hellende daken omvat het integreren van isolatiemateriaal tijdens de bouw, tussen dakspanten of bovenop de dakstructuur. Bij het na-isoleren van bestaande hellende daken wordt isolatiemateriaal toegevoegd, vaak van binnenuit, om bestaande woningen energiezuiniger en comfortabeler te maken.
Plat dak isoleren
Het isoleren van nieuwe platte daken gebeurt tijdens de bouw, waarbij isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie wordt geplaatst. Bij het na-isoleren van bestaande platte daken wordt extra isolatie toegevoegd bovenop het bestaande dak, vaak met een nieuwe dakbedekking voor betere energieprestaties.
Isolatiematerialen
Dakisolatie is belangrijk in de energie-efficiëntie en het comfort van woningen en gebouwen. Er zijn verschillende isolatiematerialen en methoden om de juiste dakisolatie te plaatsen, elk met hun specifieke eigenschappen en voordelen. We geven meer info over de drie belangrijkste soorten dakisolatie: minerale wol, kunststof, en ecologische materialen.
Minerale wol dakisolatie
Minerale wol, waaronder rotswol en glaswol vallen, is een populaire keuze voor dakisolatie. Deze materialen worden gemaakt van respectievelijk gesmolten gesteente en gerecycled glas, dat tot vezels wordt gesponnen.
Rotswol en glaswol in de vorm van dekens en platen
Deze isolatiematerialen bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. Dekens zijn flexibel en gemakkelijk tussen de dakspanten te plaatsen, waardoor ze ideaal zijn voor de isolatie van schuine daken. Platen zijn stijver en worden vaak gebruikt voor het isoleren van platte daken of als onderdeel van een systeem voor schuine daken. Minerale wol is bovendien brandwerend en heeft een hoge weerstand tegen vocht.
Vlokken
Minerale wol is ook verkrijgbaar in de vorm van vlokken. Deze worden gespoten in moeilijk bereikbare ruimtes zoals kruipzolders.
Kunststof dakisolatie
Kunststof isolatiematerialen zoals PIR-platen, PUR-platen, en gespoten PUR bieden een hoge isolatiewaarde met relatief dunne lagen, wat ze bijzonder geschikt maakt voor toepassingen waar de ruimte beperkt is.
PIR-isolatieplaten en PUR-isolatieplaten
Beide zijn stijve schuimplaten die eenvoudig te plaatsen zijn op zowel platte als schuine daken. PIR (polyisocyanuraat) is een verbeterde versie van PUR (polyurethaan) met een hogere isolatiewaarde en betere brandwerende eigenschappen.
Gespoten PUR
Gespoten polyurethaan schuim hecht zich aan vrijwel elk oppervlak en vult naadloos kieren en gaten, waardoor een luchtdichte isolatielaag ontstaat. Dit is vooral handig voor complexe dakvormen of voor het na-isoleren van bestaande en moeilijk bereikbare plaatsen.
Ecologische dakisolatie
Ecologische dakisolatiematerialen zijn afkomstig van natuurlijke materialen en zijn biologisch afbreekbaar. Ze worden steeds populairder vanwege hun lage milieu-impact en duurzaamheid.
Kurk, hennep, wol, houtvezel, en meer
Deze materialen bieden niet alleen goede thermische isolatie, maar hebben ook een positief effect op het binnenklimaat van een gebouw door hun vochtregulerende eigenschappen. Ze zijn vaak ademend, wat helpt bij het reguleren van vocht en het verminderen van de kans op schimmelgroei. Kurk is bijvoorbeeld zeer duurzaam en heeft uitstekende isolatie-eigenschappen. Hennep en schapenwol zijn hernieuwbare bronnen die zowel warmte-isolatie als akoestische isolatie bieden. Houtvezelisolatie wordt geproduceerd uit resthout en is effectief voor zowel warmte-isolatie als geluidsisolatie.
Bij het kiezen van dakisolatie is het belangrijk om naast de isolatiewaarde ook rekening te houden met aspecten zoals duurzaamheid, brandveiligheid, vochtbestendigheid en de milieu-impact van het materiaal. De keuze voor een bepaald type isolatie hangt af van de specifieke eisen van het bouwproject en persoonlijke voorkeuren wat betreft duurzaamheid en milieu.
Vind een isolatiebedrijf in jouw buurt
Ben je op zoek naar een aannemer isolatiewerken in jouw buurt? Kies een plaats.
Gent Antwerpen Hasselt Brugge Leuven Mechelen Aalst Waregem Oostende Sint-Niklaas Brussel Roeselare Doornik Dendermonde Turnhout Deinze Geel Lokeren Sint-Truiden Halle Ninove Lier Tienen Ieper Lommel Oudenaarde
Tips & Advies
- 5 isolatiewerken voor een lager en beter EPC labelVlaanderen streeft ernaar om verouderde woningen grondige te renoveren zodoende ze een beter EPC-label kunnen behalen. Maar welke isolatiewerken kun je uitvoeren om direct een betere EPC-score te behalen. We geven de top 5 ingrepen die je kan laten uitvoeren. […]