Vlaanderen streeft ernaar om verouderde woningen grondige te renoveren zodoende ze een beter EPC-label kunnen behalen. Maar welke isolatiewerken kun je uitvoeren om direct een betere EPC-score te behalen. We geven de top 5 ingrepen die je kan laten uitvoeren.
1. Dak isoleren
Het correct isoleren van een niet-geïsoleerd dak draagt bij dat er geen warmteverliezen meer zijn via het dak. Dit bespaart je geld op de energierekening. Om te weten of jouw dak voldoende is geïsoleerd zal een EPC-deskundige een dakscan uitvoeren en bekijken welke isolatie momenteel in het dak voorzien is. Hierbij wordt gekeken naar reeds bestaande EPC-attesten, bouwplannen of er kan ter plaatse gekeken worden. Zie je vanuit de zolderruimte de onderdakplaten of dakpannen? Dan is het dak zeker niet geïsoleerd.
Om een beter EPC-label te behalen, dien je je plat dak of hellend dak vanbinnen of langs buiten te laten isoleren met de benodigde dakisolatie. Hiervoor kun je kiezen tussen de plaatsing van minerale wol of kunststof isolatieplaten tussen of tegen de kepers. Is dat niet mogelijk dan kun je een hellend dak ook langs buiten isoleren met isolatieplaten, ook wel het sarkingdak genoemd. Ga ook na of de dakbedekking nog in orde is én of jouw onderdakplaten geen asbest bevatten.
2. Buitenmuur isoleren
De aanwezigheid van een degelijke buitenmuurisolatie vormt een thermisch schild rondom jouw woning zodoende er geen warmteverliezen zijn via de buitenmuren. Een EPC-deskundige gaat via een plaatsbezoek na welke buitenmuurisolatie momenteel in of tegen de buitengevels aanwezig is. Het kan zijn dat de huidige spouwisolatie of buitengevelisolatie niet meer voldoet aan de huidige wetgeving.
Om het EPC van jouw muurisolatie te verbeteren, kun je opteren voor plaatsing of renovatie van de huidige muurisolatie. Beschik je over een voldoende brede spouw, dan kun je een niet-geïsoleerde spouwmuur laten na-isoleren met spouwmuurisolatie in de vorm van minerale vlokken of EPS-parels. Beschik je niet over een spouwmuur, dan kun je na-isoleren met buitengevelisolatie, waarbij er dikke en harde EPS-isolatieplaten tegen de gevel gemonteerd worden middels lijmen of mechanische bevestiging en worden afgewerkt met sierpleister, gevelstrips, steenstrips, crepi met baksteenmotief…
Ten slotte kun je gevelisolatie aan de binnenzijde van de buitengevels aanbrengen. Hou er rekening mee dat er voldoende plaats is om de werken uit te voeren. Meestal wordt deze techniek toegepast indien de buitengevel nog in goede staat is of omdat je het zicht van de buitengevel niet wenst te veranderen.
3. Vloerisolatie
Voldoende geïsoleerde vloeren zorgen voor minder warmteverliezen via vloeren op volle grond, vloersystemen tussen verdiepingen en niet-geïsoleerde zolders. Een EPC deskundige gaat na of er voldoende vloerisolatie aanwezig is en geeft renovatieadvies wat je kan doen om het EPC te verbeteren. Bij een niet-geïsoleerde vloer op volle grond met betonplaat, dien je de bestaande vloerbekleding en chape uit te breken en kun je vloerisolatie plaatsen in de vorm van harde PIR, EPS of EPS-platen of je kan opteren voor gespoten PUR. Heb je anderzijds een kruipruimte onder de vloer, dan kun je de kruipruimte isoleren. Is de kruipruimte niet goed toegankelijk dan kun je deze laten isoleren middels gespoten EPS-korrels. Is de kruipruimte goed toegankelijk en bestaat de draagvloer uit beton, dan kun je de onderzijde van de vloer isoleren met harde EPS-isolatieplaten of harde PIR-isolatieplaten. Is er een houten roostering tussen de (kruip)kelder en de bovenliggende ruimte, dan kan je glaswol of rotswol plaatsen tussen de houten roostering in de vorm van dekens of platen.
4. Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isolatie dient enkel geplaatst te worden indien het dak niet voldoende geïsoleerd is en niet voldoet aan de huidige isolatienormen. Is de zolder een niet-bewoonbare ruimte, dan is het aangewezen om de zoldervloer te isoleren zodoende er geen warmteverliezen tussen de zolder en de onderliggende ruimtes plaatsvinden. Om een zoldervloer te isoleren zijn er een paar opties. Bestaat de zoldervloer uit een houten roostering, dan kun je de zoldervloer langs onderen isoleren met glaswoldekens of rotswol isolatieplaten. Beschik je over een moeilijk bereikbare kruipzolder, dan kun je de kruipzolder laten isoleren middels minerale glaswolvlokken, gespoten PUR of EPS-parels. Heb je een zoldervloer die bestaat uit een betonplaat en wens je de zolder nog te gebruiken, zorg dan voor harde isolatieplaten die geschikt zijn tegen druk. Hiervoor zijn harde PIR, EPS of EPS-platen beschikbaar. Vervolgend kan je de zoldervloer afwerken met een vloerbedekking naar keuze.
5. Binnenmuren isoleren
Ten slotte kun je jouw EPC verbeteren door jouw binnenmuren te isoleren. Bescherm jouw warme binnenruimtes tegen koudebruggen door koude ruimtes te isoleren. Hierbij wordt isolatie tegen bestaande binnenmuren geplaatst of wordt de isolatie tussen de regels van een voorzetwand of valse wand geplaatst. Hiervoor worden isolatieplaten of isolatiedekens gebruikt of wordt er gespoten isolatie gebruikt bij zeer oneffen muren.