Overweeg je tijdens de renovatiewerken een oude schoorsteen in huis te slopen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet weten voordat je aan dit uitdagende project begint. Het slopen van een schoorsteen is geen eenvoudige taak. We geven meer inzicht wanneer een waarom een schouw het best wordt afgebroken, hoeveel het kost en hoe je deze veilig (zelf) kan afbreken.
Wanneer dient een schouw afgebroken te worden?
Een schouw of schoorsteen moet afgebroken worden wanneer deze in slechte staat verkeert, bijvoorbeeld door stabiliteitsproblemen, slijtage of stormschade. Ook kan het nodig zijn bij een verbouwing of sloop van een gebouw. Wanneer een schoorsteenrenovatie niet meer mogelijk is, dan is afbraak de beste mogelijkheid. Bij het afbreken van de schouw moet rekening gehouden worden met de veiligheid van de omgeving en moeten de juiste technieken gebruikt worden om schade aan het gebouw te voorkomen.
Mag je zelf een schouw afbreken zonder architect?
In principe mag je zelf een schouw afbreken zonder tussenkomst van een architect. Echter, het is belangrijk om na te gaan of de schouw geen dragende functie heeft. Ook moeten de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden om schade te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Het is dus aan te raden om advies in te winnen bij een vakman of aannemer voordat je beslist om de schouw zelf af te breken.
Hoe veilig een schouw afbreken?
Hieronder volgt een stappenplan in lijstvorm met gedetailleerde instructies over wat u van tevoren kunt doen om een schouw veilig af te breken:
- Controleer of er gasleidingen of elektriciteitskabels aanwezig zijn in de buurt van de schouw. Schakel indien nodig een deskundige in om deze te verplaatsen of uit te schakelen.
- Trek beschermende kleding, veiligheidsbril en handschoenen aan voordat je begint.
- Verwijder alle decoratieve elementen van de schouw, zoals schouwbekleding, ornamenten en sierstenen.
- Zorg ervoor dat de schoorsteen goed is afgesloten en dat er geen rookgassen meer kunnen ontsnappen. Dit kan je doen door de luchtinlaat af te sluiten met een klep of stop.
- Plaats een stofafzuiging in de buurt van de schouw om stof en puin op te vangen en te verwijderen.
- Verwijder voorzichtig de bakstenen of tegels die de schouw bekleden, beginnend aan de bovenkant en werkend naar beneden. Zorg ervoor dat je de stenen niet breekt en dat je zo weinig mogelijk schade aan de muur of het plafond veroorzaakt.
- Verwijder de metselspecie uit de verbindingen tussen de stenen met behulp van een beitel en een hamer. Probeer de stenen zo min mogelijk te beschadigen.
- Verwijder het metselwerk één voor één, beginnend aan de bovenkant en werkend naar beneden. Gebruik hiervoor een kraan of een hijsapparaat, afhankelijk van de grootte en het gewicht van de stenen.
- Verwijder alle resterende mortel en vuil met een zachte borstel of een stofzuiger.
- Ruim de werkruimte op en zorg ervoor dat alle afvalstoffen worden verwijderd en afgevoerd volgens de lokale regelgeving.
Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat het afbreken van de schouw zo veilig mogelijk verloopt en dat er geen schade wordt veroorzaakt aan uzelf of uw omgeving.
Hoeveel kost de afbraak van een schoorsteen?
Het laten afbreken van een schouw door een vakman kan tussen de €500 en €1.500 kosten. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de schouw, de bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van de afbraak.
Bijkomende kosten kunnen onder andere zijn: huren van stortkoker of stortslurf voor de afvoer van steengeruis, herstellingswerken aan muren en/of plafonds, huren van een afvalcontainer, het huren van een hijskraan (afbraak pijp, schoorsteenkap… ) en eventuele vergunningen (plaatsing container op openbaar domein).
Het is daarom belangrijk om vooraf een offerte op te vragen bij de vakman en alle kosten in kaart te brengen.
Hoe kan je een betrouwbare vakman vinden?
Om een betrouwbare vakman te vinden die schoorstenen afbreekt, kun je verschillende stappen ondernemen. Vraag bijvoorbeeld referenties aan vrienden, familie of buren die eerder vergelijkbaar werk hebben laten uitvoeren. Controleer voordat je een contract tekent ook altijd de referenties en certificaten van de vakman, en vraag om een gedetailleerd offerte. Het kan ook nuttig zijn om te zoeken naar keurmerk of lidmaatschap bij een professionele organisatie.