Deelrenovatie
Een deelrenovatie is een verbouwing waarbij een bepaald aspect of bepaalde ruimte van een gebouw grondig worden vernieuwd, van structuur tot afwerking van de ruimte. Het omvat vaak renovaties van woonruimtes, zolders, aanbouw, keukens… met als doel een volledige transformatie en verbetering van de woonruimte.
Gedeeltelijke woningrenovatie nodig?
Woning deels renoveren
Een woningrenovatie kan een opwindend avontuur zijn, maar het kan ook overweldigend zijn als het niet goed wordt gepland en uitgevoerd. Of je nu een nieuwe keuken, een frisse badkamer of een gerenoveerde zolder wilt, het inhuren van een aannemer kan het proces soepeler laten verlopen. Hier is een stappenplan om je te begeleiden bij het gedeeltelijk renoveren van je huis, met de nadruk op de keuken, leefruimte, badkamer, zolder, dak en gevel.
Bepaal je renovatiebehoeften
Voordat je een aannemer benadert voor een deelrenovatie, is het belangrijk om duidelijk te definiëren wat je precies wilt renoveren. Maak een lijst van de ruimtes die je wilt aanpakken, zoals de keuken, leefruimte, badkamer, zolder, dak en gevel, en noteer specifieke verbeteringen die je wilt doorvoeren.
Kies een ervaren aannemer
Doe grondig onderzoek om een betrouwbare en ervaren aannemer te vinden die gespecialiseerd is in het soort renovaties dat je wilt uitvoeren. Vraag om aanbevelingen van vrienden, familie of collega’s, en vraag om referenties van eerdere projecten.
Bespreking van je plannen
Plan een ontmoeting met de gekozen aannemer om je renovatieplannen te bespreken. Leg je visie uit, inclusief specifieke ontwerpvoorkeuren en functionele vereisten voor elke ruimte.
Ontwerp en planning
Werk samen met de aannemer en eventueel een architect om een gedetailleerd ontwerp te maken voor de deelrenovaties. Zorg ervoor dat het ontwerp voldoet aan je wensen, budget en lokale bouwvoorschriften. Maak een planning voor het project, inclusief start- en einddatum.
Verkrijgen van vergunningen
Controleer of er vergunningen nodig zijn voor de geplande renovaties en zorg ervoor dat deze worden verkregen voordat het werk begint. De aannemer kan je helpen bij het aanvragen van de benodigde vergunningen.
Sloop en voorbereiding
Nadat alle vergunningen zijn verkregen, begint de aannemer met het slopen van de oude structuren en voorbereidingen voor de renovaties. Dit kan het verwijderen van oude keukenkasten, het slopen van muren of het strippen van de zolder omvatten.
Opbouw en installatie
Zodra de sloop is voltooid, begint de opbouwfase. Dit omvat het installeren van nieuwe keukenkasten en werkbladen, het plaatsen van nieuwe vloeren, het vernieuwen van sanitair en elektrische bedrading, het isoleren van de zolder, het vervangen van het dak en het renoveren van de gevel.
Afwerking deelrenovatie
Na de installatie van alle nieuwe componenten volgt de afwerkingsfase. Dit omvat het schilderen van muren, het leggen van vloerbedekking, het installeren van armaturen en apparaten, en het aanbrengen van de laatste decoratieve accenten.
Kwaliteitscontrole en oplevering
Voordat het project als voltooid wordt beschouwd, voert de aannemer een grondige kwaliteitscontrole uit om ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden correct en naar tevredenheid zijn uitgevoerd. Na goedkeuring wordt de renovatie officieel opgeleverd en kun je genieten van je vernieuwde huis.
Vind een renovatiebedrijf in jouw buurt
Ben je op zoek naar een renovatiebedrijf in jouw buurt? Kies een plaats.
Gent Antwerpen Hasselt Brugge Leuven Mechelen Aalst Waregem Oostende Sint-Niklaas Brussel Roeselare Doornik Dendermonde Turnhout Deinze Geel Lokeren Sint-Truiden Halle Ninove Lier Tienen Ieper Lommel Oudenaarde
Tips & Advies
- Renovatieplicht 2024Vanaf wanneer is de renovatieplicht in België van toepassing? Vanaf 1 januari 2023 geldt een renovatieverplichting voor de aankoop van niet-energie efficiënte woningen of appartementen met een EPC-label E of F. Kopers zijn verplicht deze panden binnen vijf jaar op […]